Έγινε την Τετάρτη 9-12-2015 στη
Λιβαδειά με πρωτοβουλία της Περιφέρειας, διαβούλευση για το θέμα της Κωπαϊδας
μετά το κλείσιμο του Κρατικού Οργανισμού και το πέρασμα της διαχείρισης στην
Περιφέρεια με την συμμετοχή της αυτοδιοίκησης α’ βαθμού και εκπροσώπους των
παραγωγών και των συνεταιριστικών και αγροτικών συλλόγων της περιοχής. Στην
παρέμβασή μας τονίσαμε τα εξής :
- Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας ανέλαβε μια πολύ σοβαρή υποχρέωση πέρυσι, μετά την απόφαση της Κεντρικής Εξουσίας να κλείσει τον Κρατικό Οργανισμό διαχείρισης και να μεταφέρει την αρμοδιότητα στην περιφερειακή αυτοδιοίκηση. Η Περιφέρεια διαθέτοντας από τον πενιχρό προϋπολογισμό της 1,2 εκ. ευρώ, προχώρησε σε μια σειρά ενέργειες και μέτρα (Καθαρισμός καναλιών, συντήρηση αντλιοστασίων, επισκευές, βελτίωση τμήματος αγροτικών δρόμων, ρυθμίσεις χρεών κ.ά.), καταφέρνοντας να καλύψει σε ένα βαθμό τις ανάγκες άρδευσης. Όμως παραμένουν τα μεγάλα προβλήματα, της έλλειψης υποδομών, δρόμων, το ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης των νερών, το σύστημα άρδευσης με κλειστούς αγωγούς και τεχνολογικά προηγμένα αυτοματοποιημένα συστήματα, οι αγροτικοί δρόμοι, τα αντιπλημμυρικά έργα και όλα αυτά που αναφέρθηκαν σήμερα. Δεν μπορεί να συνεχίζεται το γνωστό φαινόμενο, άλλες καλλιέργειες να πλημμυρίζουν και άλλες καλλιέργειες να χρειάζονται νερά και να μην έχουν. Δεν μπορεί να παρακολουθούμε κάθε χρόνο να χάνονται 500 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού! Δηλαδή η πρόκληση να μετατρέψουμε την Κωπαϊδα σε ένα μεγάλο βιώσιμο αναπτυξιακό μοχλό για όλη τη Βοιωτία και τη Στερεά Ελλάδα θα παραμένει όνειρο θερινής νυχτός!
- Δηλαδή όσες νέες προσπάθειες και να γίνουν από την αντιπεριφέρεια και από τα στελέχη της, και όσες πιστώσεις και να διαθέσουμε, (το 2015 από τα 1,2 εκατομμύρια ευρώ που αναμένονταν να εισπραχθούν από τα τέλη (πάγια και τέλη άρδευσης) έχουν εισπραχθεί μέχρι σήμερα 81.000 ευρώ!), εκτιμούμε ότι εάν παραμείνει το ίδιο κρατικίστικο μοντέλο διαχείρισης έστω και βελτιωμένο, πολύ λίγα πράγματα θα γίνουν στο μέλλον και το πιθανότερο τα προβλήματα θα μεγαλώνουν. Και το κυριότερο : Όσο οι καλλιεργητές και παραγωγοί θα συνεχίσουν να θεωρούν την Κωπαϊδα και την διαχείρισή της μια υπόθεση που αφορά το Κράτος και όχι τους ίδιους, δεν θα θέλουν να πληρώσουν τα τέλη, θα διεκδικούν εκπτώσεις και θα αναζητούν συνεχώς πολιτικούς διαμεσολαβητές, είτε για να μειώσουν τα τιμολόγια, είτε για να τους χαρίσουν τις υποχρεώσεις τους. Δηλαδή εάν θέλουμε και εμείς ως Περιφέρεια να σταματήσουμε την πελατειακή λογική που ίσχυε για δεκαετίες με τον Κρατικό Οργανισμό, πρέπει να πάμε σε ένα νέο μοντέλο διαχείρισης.
- Και στον νέο αναπτυξιακό φορέα που χρειαζόμαστε, γιατί δεν θα τον έλεγα φορέα διαχείρισης, αλλά αναπτυξιακό φορέα, (θα βρούμε την κατάλληλη νομική μορφή π.χ. Ανώνυμη Εταιρία), θα πρέπει να συμμετάσχουν εκτός από την Περιφέρεια, οι τοπικοί Δήμοι και οι ίδιοι οι παραγωγοί. Ο ίδιοι οι καλλιεργητές πρέπει να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους και να συμμετέχουν ουσιαστικά και τυπικά. Να αισθάνονται ότι η Κωπαϊδα είναι δική τους υπόθεση και όχι του Κράτους ή της Περιφέρειας. Και έτσι θα συνειδητοποιήσουν ότι η επίλυση των προβλημάτων της Κωπαϊδας και η ανάπτυξή της, δεν αφορά γενικά και αόριστα το Κράτος, αλλά τους ίδιους. Και εφόσον θα καθορίσουν οι ίδιοι τα αναγκαία ανταποδοτικά τέλη για την άρδευση, ώστε το εγχείρημα να είναι βιώσιμο, οι ίδιοι θα ενδιαφερθούν και για την πληρωμή τους, αφού θα ξέρουν ότι μόνο έτσι το σύστημα θα λειτουργήσει. Μόνο έτσι θα μπορεί ο νέος Αναπτυξιακός Φορέας, να κάνει επενδύσεις, να μπει σε αναπτυξιακή προγράμματα, να προσλάβει στελέχη και τεχνοκράτες, να δημιουργήσει υποδομές, να προχωρήσει στα μεγάλα έργα που απαιτούνται να γίνουν στην Κωπαίδα. Έτσι θα προσελκύσουμε τους νέους ανθρώπους στην πρωτογενή παραγωγή, των νέων επιστημόνων που είναι σήμερα άνεργοι και αναζητούν μια ευκαιρία. Και η αυριανή Κωπαίδα μπορεί να δώσει πολλές νέες ευκαιρίες, γιατί χρειάζεται αγρότες με επιχειρηματική νοοτροπία και αντίληψη που θα επενδύσουν και θα δημιουργήσουν. Και θα επεκτείνουν τις δραστηριότητές τους και πέρα από την αγροτική παραγωγή, σε νέες βιοτεχνικές μονάδες τυποποίησης και μεταποίησης των παραγόμενων αγροτικών προϊόντων, γύρω από την Καπαϊδα.
- Αυτά όμως μπορούν να γίνουν εφόσον υπάρξει η αναγκαία πολιτική βούληση και από την Κεντρική Εξουσία και από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας. Και αυτό πρέπει να το αποδείξουμε πρώτα εμείς που συγκροτούμε την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση και να ζητήσουμε το ίδιο και από την Κεντρική Εξουσία, που δυστυχώς σήμερα απουσιάζει παντελώς από την διαβούλευση και αυτό δεν είναι για κανέναν καλό και κυρίως για την υπόθεση της Κωπαϊδας.
9-12-2015
Κώστας Χαϊνάς
Περιφερειακός Σύμβουλος Στερεάς Ελλάδας
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου