Δελτίο Τύπου
Στο τελευταίο Περιφερειακό Συμβούλιο της
Δευτέρας 10 Απριλίου :
- Καταθέσαμε μέσω επίκαιρης επερώτησης το θέμα των Ατόμων με Αναπηρία και την προστασία του υγροτόπου “Λιβάδι” ή “Κολοβρέχτης”.
- Για το θέμα των Ατόμων με Αναπηρία, ζητήσαμε να αφιερώσουμε περισσότερο χρόνο ως Περιφερειακό Συμβούλιο, για τα μεγάλα προβλήματα που απασχολούν τα άτομα αυτά και τις οικογένειές τους, παρά τις λειψές αρμοδιότητες που έχει η Περιφέρεια. Ζητήσαμε στο άμεσο μέλλον να συνεδριάσουμε ειδικά με το θέμα αυτό, καλώντας όλους τους φορείς της Περιφέρειας που εκπροσωπούν το συγκεκριμένο χώρο, ώστε από κοινού να συγκεντρώσουμε όλα τα πληροφοριακά στοιχεία που αφορούν τον χώρο, τα επείγοντα προβλήματα που χρήζουν άμεσων παρεμβάσεων, όπως δημιουργίας ανάλογων δομών φροντίδας ή την ένταξη της υλοποίησης βασικών υποδομών στις βασικές πόλεις (π.χ. Κέντρα Διημέρευσης, θεραπευτικά Κέντρα) στο ΠΕΠ Στερεάς Ελλάδας. Η Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων να αναλάβει να προετοιμάσει αυτήν την συνεδρίαση, συμβάλλοντας και ο καθένας μας όσο περισσότερο μπορεί ώστε να γίνουμε πιο αποτελεσματικοί. Αντίρρηση δεν υπήρξε αναμένουμε συγκεκριμένη πρωτοβουλία.
- Για το θέμα της λήψης άμεσων μέτρων προστασίας του υγρότοπου Λιβάδι ή Κολοβρέχτης στην Εύβοια (θεσμικά κατοχυρωμένη ως προστατευόμενη περιοχή), ζητήσαμε να πάρει άμεσα πρωτοβουλία ο Αντιπεριφεειάρχης και να καλέσει σε κοινή σύσκεψη τους Δήμους Χαλκιδέων και Διρφύων-Μεσσαπίων και εκπροσώπων των κινήσεων πολιών που ενεργοποιούνται στο συγκεκριμένο θέμα. Στόχοι είναι, α) Η συγκρότηση Φορέα Διαχείρισης, β) η οριστική οριοθέτηση του υγρότοπου, γ) μέτρα αποκατάστασης του υγροτόπου από τους τελευταίους εμπρησμούς και τις καταπατήσεις και κινητοποίηση των αρμόδιων υπηρεσιών και τιμωρία των ηθικών και φυσικών αυτουργών αυτών των παράνομων ενεργειών, δ) μέτρα ανάδειξης του για χρήση ως χώρος περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, οργάνωση επισκέψεων Σχολείων κ.ά.
- Στηρίξαμε το έργο “Αποκάλυψη Αισθητική και Αποκατάσταση και Αναπαραγωγή του Ζωγραφικού Διάκοσμου”, του Διατηρητέου Κτιρίου του 3ου Δημοτικού Σχολείου Χαλκίδας, ένα επί μέρους έργο που εντάσσεται όμως στο συνολικό έργο Αποκατάστασης του Διατηρητέου, που και με την δική μας επιμονή επανεντάξαμε ως Περιφέρεια το 2015 και ήδη ολοκληρώνεται. Ένα πραγματικό κόσμημα για την πόλη της Χαλκίδας και την Περιφέρεια. Ένα έργο που μπορεί να παίξει ένα ευρύτερο και ιδιαίτερο ρόλο στην εκπαιδευτική και πολιτιστική δραστηριότητα της πόλης και όχι μόνο.
- Διαφωνήσαμε με την τακτική των προγραμματικών συμφωνιών, που γίνονται στο όνομα της ευελιξίας (σύμφωνα με την αιτιολογία), με φορείς που πολλές φορές δεν έχουν ιδιαίτερη σχέση με το αντικείμενο των Προγραμματικών Συμφωνιών, όπως π.χ. έγινε με το έργο, “Εφαρμογή του Προγράμματος Σίτισης και Προώθησης Υγιεινής Διατροφής – Διατροφή σε μαθητές Σχολείων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας κ.λ.π.”. Οι δημόσιοι και ανοικτοί διαγωνισμοί είναι η ενδεδειγμένη δημοκρατική και αξιοκρατική λύση. Παρόμοιο θέμα προκύπτει και με το έργο, “Υλοποίηση υπηρεσιών Συμβούλου για υποστήριξη σε θέματα απαλλοτριώσεων, ελέγχου ωρίμανσης φακέλου μελετών και επικαιροποίησης τευχών δημοπράτησης με βάση το Ν.4412/2016”, της αντιπεριφέρειας Εύβοιας, την στιγμή που έχει ήδη δύο νομικούς συμβούλους με μηνιαία αντιμισθία και τεχνικές υπηρεσίες με καταξιωμένα στελέχη.
- Τέλος διαφωνήσαμε απόλυτα με διαδικασίες όπως, να αποφασίζονται προϋπολογισμοί ή αναμορφώσεις προϋπολογισμών με συνοπτικές διαδικασίες, για δεκάδες μεγάλα έργα που υλοποιούνται στην Περιφέρεια, χωρίς Τεχνικές εκθέσεις και χωρίς ολοκληρωμένη ενημέρωση του Περιφερειακού Συμβουλίου της πορείας τους μέχρι σήμερα. Η πρότασή μας για συμμετοχή Περιφερειακών Συμβούλων στις επιτροπές παρακολούθησης και παραλαβής των έργων, συμμετοχή που θα βοηθούσε αποτελεσματικά στον έλεγχο των οικονομικών πόρων και στην έγκαιρη παράδοση των έργων, δυστυχώς έχει αγνοηθεί μέχρι σήμερα.
10-4-2017
Κώστας Χαϊνάς
Περιφερειακός Σύμβουλος Στερεάς Ελλάδας
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου