H Προοδευτική πρόταση για την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας

Η Προοδευτική πρόταση για την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας

Δευτέρα, 16 Μαρτίου 2015

Δελτίο Τύπου για την συνεδρίαση του ΠΣ της Δευτέρας 16-3-2015  
Στην συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου θέσαμε τα παρακάτω θέματα και καταθέσαμε συγκεκριμένες προτάσεις.
  1. Για το θέμα του ελαιοτριβείου στον Άγιο Γεώργιο Ιστιαίας και της ρύπανσης που προκλήθηκε από την διαρροή των λυμάτων στον υπόγειο υδροφόρο της περιοχής
Στις 17 Δεκεμβρίου 2014 από το Μορφωτικό Σύλλογο Αγίου Γεωργίου Ιστιαίας, ενημερώθηκε η Επιτροπή Περιβάλλοντος της Περιφέρειας για τα περιβαλλοντικά προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στην περιοχή από την λειτουργία του ελαιοτριβείου της περιοχής και ζητήθηκε να γίνει έλεγχος και αυτοψία για την άδεια και τους περιβαλλοντικούς όρους λειτουργίας του. Η Επιτροπή σύμφωνα με το Σύλλογο δεσμεύθηκε να κάνει τους απαραίτητους ελέγχους.
Ερωτώνται οι αρμόδιοι αντιπεριφερειάρχες (Περιβάλλοντος και Ευβοίας), τι έχουν κάνει μέχρι σήμερα οι αρμόδιες υπηρεσίες ελέγχου της Περιφέρειας, εάν υπάρχει κάποιο πόρισμα ελέγχου και γενικά πως σκέφτεστε να αντιμετωπίσουμε το σοβαρό αυτό πρόβλημα ρύπανσης, όχι μόνο των εδαφών αλλά και των υπόγειων νερών της περιοχής ;
Επίσης θέσαμε το γενικότερο θέμα της ολοκληρωμένης διαχείρισης των αποβλήτων των ελαιοτριβείων σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες σε συνεργασία με τα ελαιοτριβεία και ενός νέου φορέα διαχείρισης που μπορούμε να δημιουργήσουμε ως Περιφέρεια.
Υπήρξε δέσμευση του αρμόδιου αντιπεριφερειάρχη Περιβάλλοντος για το θέμα του ελέγχου του συγκεκριμένου ελαιοτριβείου και του Περιφεειάρχη να δούμε σε ένα επόμενο ΠΣ το πρόβλημα της  ολοκληρωμένης διαχείρισης των αποβλήτων των ελαιοτριβείων.

  1. Για το έργο αντιμετώπιση του κινδύνου κατολισθήσεων στην περιοχή «Βράχος του Κοκόση» στα Λουκίσια (Ανθηδώνα) Εύβοιας
Ενημερωθήκαμε ότι για το έργο αυτό υπάρχουν ώριμες μελέτες εφαρμογής, αλλά λόγω έλλειψης πόρων το έργο έχει διακοπεί. Επειδή αποτελεί σοβαρό κίνδυνο για τους κατοίκους της περιοχής και τους διερχόμενους από τον δρόμο που βρίσκεται ακριβώς στις παρυφές του βράχου, η συνεχής πτώση βράχων, αλλά και ένα ενδεχόμενο μεγάλης κατολίσθησης, τι άποψη έχετε να εντάξουμε στις άμεσες προτεραιότητες την υλοποίηση του έργου, λόγω εκτάκτων αναγκών που συνδέονται με την ασφάλεια της ανθρώπινης ζωής ;
Η δέσμευση του αρμόδιου αντιπερειφερειάρχη ήταν ότι το πρόβλημα αντιμετωπίζεται μαζί με άλλα ανάλογα προβλήματα που έχουμε σε άλλες περιοχές της Εύβοιας και ανάλογα με τις οικονομικές δυνατότητες.

  1. Υπερχείλιση του ποταμού «Θερμοπόταμος» των Λουτρών Αιδηψού
Με τις τελευταίες βροχές δημιουργήθηκαν σοβαρά προβλήματα με την υπερχείλιση του ποταμού «Θερμοπόταμος» των Λουτρών Αιδηψού ο οποίος διέρχεται μέσα από την πόλη και εκβάλλει στη Θάλασσα. Το πρόβλημα της υπερχείλισης, συνδέεται με το στένωμα της κοίτης του, λόγω τοποθέτησης σε ένα μήκος 100 μέτρων, κουγκίων μικρής σχετικά διαμέτρου, τα οποία «μπουκώνουν» και δημιουργούν προβλήματα υπερχείλισης του ποταμιού και κατ’ επέκταση στην πόλη της Αιδηψού και των κατοίκων (Οδός Ομήρου κ.ά.). Επειδή το πρόβλημα αφορά την πόλη των Λουτρών της Αιδηψού με μεγάλη σημασία για την τουριστική προβολή της Περιφέρειας, θα μπορούσαμε να στείλουμε τεχνικό κλιμάκιο για μια επί τόπου πραγματογνωμοσύνη και σε συνεργασία με τον Δήμο Ιστιαίας – Αιδηψού να προκρίνουμε μια λύση για την οριστική και αποτελεσματική λύση του προβλήματος ;
Η δέσμευση του αρμόδιου αντιπεριφερειάρχη ήταν ότι το πρόβλημα θα αντιμετωπισθεί άμεσα στα πλαίσια του προγράμματος αντιμετώπισης των πλημμυρών των ποταμών που έχει εκπονήσει η αντιπερειφέρεια για την Εύβοια.

  1. Για τον Περιφερειακό Σχεδιασμό Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΠΕΣΔΑ Στερεάς Ελλάδας)
Έχουμε θέσει επανειλημμένα το πρόβλημα στους έξι μήνες θητείας το νέου Περιφερειακού Συμβουλίου και θα επιμείνουμε. Γιατί παρακολουθούμε όλοι τα μεγάλα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στη Περιφέρεια από την έλλειψη ολοκληρωμένου συστήματος διαχείρισης των απορριμμάτων και ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια παρακολουθούμε τις εξελίξεις με την λειτουργία των ΧΑΔΑ σε πολλούς ακόμη Δήμους της Περιφέρειας, τα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί και που επίκεινται να επιβληθούν, οι προβληματικοί ΧΥΤΑ/ΧΥΤΥ των Δήμων, η μεγάλη καθυστέρηση στην ολοκληρωμένη διαχείριση, στην πρόληψη, στην επανάχρηση, στην ανακύκλωση, στην κομποστοποίηση και την διαχείριση των υπολειμμάτων με τον αποτελεσματικότερο τρόπο.
Η Περιφέρεια πρέπει να σταματήσει να θεωρεί ότι δεν την αφορά το πρόβλημα και να αναλάβει άμεσα πρωτοβουλία για την αναθεώρηση του Περιφερειακού Σχεδιασμού (ΠΕΣΔΑ) και σε συνεργασία με τους ΟΤΑ και τους φορείς διαχείρισης να καταλήξουμε σε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο αντιμετώπισης.
Ο Περιφερειάρχης δεσμεύθηκε ότι σε επόμενο Περιφερειακό Συμβούλιο θα συζητήσουμε το θέμα και θα παρθούν αποφάσεις σε συνδυασμό με την ολοκλήρωση σχετικής μελέτης που έχει ανατεθεί για το θέμα.

5. Για το θέμα της εκλογής του Συμπαραστάτη του πολίτη και της επιχείρησης, προτείναμε να υπάρξει η μέγιστη συναίνεση συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης, ώστε να επιλεγεί ένας αναγνωρισμένος και άξιος συμπολίτης μας, με γνώση των προβλημάτων της κοινωνίας και των επιχειρήσεων, ο οποίος θα μπορέσει με την κατάλληλη βοήθεια, την ανάλογη υποδομή και την στελέχωση, να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του ρόλου αυτού. Προτείναμε μάλιστα εάν δεν είμαστε έτοιμοι για μια τέτοια συναίνεση να αναβάλλουμε τη συζήτηση του θέματος. Δυστυχώς η ψηφοφορία που ακολούθησε μας δικαίωσε αφού καμιά πρόταση από αυτές που κατατέθηκαν δεν πήρε την αναγκαία αυξημένη πλειοψηφία που απαιτεί ο νομοθέτης για την εκλογή του συμπαραστάτη.

16-3-2015
Κώστας Χαϊνάς Περιφερειακός Σύμβουλος Στερεάς Ελλάδας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου