H Προοδευτική πρόταση για την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας

Η Προοδευτική πρόταση για την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας

Τετάρτη 18 Μαρτίου 2015

Για τον συμπαραστάτη του πολίτη και της επιχείρησης




Ο θεσμός αυτός της Περιφερειακής αυτοδιοίκησης, είναι αλήθεια ότι μέχρι σήμερα είναι ένας απαξιωμένος θεσμός. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι ως θεσμός είναι αποτυχημένος και πρέπει να καταργηθεί, όπως υπονόησαν κάποιες παρατάξεις της αντιπολίτευσης. Και εξηγούμαι :

Ο Συμπαραστάτης μπορεί να καταλήξει ένα διακοσμητικό στοιχείο, μπορεί όμως να γίνει και πρωταγωνιστής στην επίλυση μικρών και μεγάλων προβλημάτων του πολίτη και της επιχείρησης. Εξαρτάται και από τις δύο πλευρές. Δηλαδή την πλευρά της Περιφερειακής Αρχής και την πλευρά του Συμπαραστάτη. Κατά πόσο θα ενισχύσει το θεσμό με υποδομές, κατάλληλο εξοπλισμό και ανθρώπινο δυναμικό. Και από την άλλη κατά πόσο το πρόσωπο που έχει επιλεγεί για το ρόλο αυτό μπορεί και θέλει να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις αυτού του θεσμού. Να μπορεί να μεσολαβήσει πραγματικά μεταξύ πολίτη και υπηρεσιών, μεταξύ επιχείρησης και υπηρεσιών, ώστε να λύνονται γρήγορα και αποτελεσματικά τα όποια προβλήματα που παρουσιάζονται. Με αντικειμενικότητα και με κριτήριο το δημόσιο συμφέρον. Άρα η επιλογή του Συμπαραστάτη δεν μπορεί να αποτελεί μια στενά κομματική επιλογή. Αλλά μια επιλογή από τους πιο άξιους συμπολίτες μας, με γνώση των υπηρεσιών, της κοινωνίας και της αγοράς. Ανεξαρτήτως επαγγέλματος. Δεν θέλουμε τον Συμπαραστάτη να κάνει νομικές γνωματεύσεις. Θέλουμε να λύνει προβλήματα. Και ασφαλώς χρειάζεται να είναι Συμπαραστάτης όχι μόνο του πολίτη αλλά και της επιχείρησης. Γιατί στην επιχείρηση στηριζόμαστε για να αλλάξουμε σελίδα στο αναπτυξιακό παραγωγικό μοντέλο, ως Περιφέρεια και ως χώρα. Γιατί με επενδύσεις και με νέες θέσεις εργασίας θα αντιμετωπίσουμε το μεγάλο πρόβλημα της ανεργίας και ιδιαίτερα της ανεργίας των νέων. Γιατί η επιχείρηση και οι εργαζόμενοί της παράγουν πλούτο, από τον οποίο ζει η υπόλοιπη κοινωνία. Άρα όσο πιο γρήγορα αδειοδοτηθεί η επιχείρηση, όσο πιο γρήγορα διευκολυνθεί να βάλει μπροστά την παραγωγική της μηχανή, με την εφαρμογή ασφαλώς της νομοθεσίας, τόσο καλύτερα θα είναι για την Περιφέρεια και για τη χώρα.

Ο Συμπαραστάτης είναι ένας θεσμός που προβλέπει ο νομοθέτης να εκλέγεται με αυξημένη πλειοψηφία. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει η πλειοψηφία αλλά και η μειοψηφία του ΠΣ, να βρουν ένα κοινό τόπο και μέσα από μια συναινετική διαδικασία να εκλέξουν ένα πρόσωπο κοινής αποδοχής. Εμείς από την πλευρά μας στην κατεύθυνση αυτή κινηθήκαμε και μάλιστα καταθέσαμε και κάποια πρόταση για ένα πρόσωπο κοινής αποδοχής, στις διαβουλεύσεις πριν τη συνεδρίαση του ΠΣ. Δυστυχώς δεν εισακουσθήκαμε ούτε από την πλειοψηφία ούτε και από την μείζονα μειοψηφία. Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας μας επιβεβαίωσε πλήρως. Θα επιμείνουμε και τώρα. Καλούμε όλες τις πλευρές να αναζητήσουμε από κοινού το κατάλληλο πρόσωπο για τον ρόλο αυτό, πέρα από τις στενές κομματικές επιλογές του κομματικού μικρόκοσμου του καθένα.

Η συνέχεια θα δείξει πως και ποιοι θα ανταποκριθούν στην πρόσκλησή μας

18-3-2015
Κώστας Χαϊνάς
Περιφερειακός Σύμβουλος Στερεάς Ελλάδας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου