H Προοδευτική πρόταση για την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας

Η Προοδευτική πρόταση για την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας

Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου 2016

Για τον ένα χρόνο της νέας Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης Στερεάς






Την Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου συνεδρίασε το Περιφερειακό Συμβούλιο και συζήτησε τον απολογισμό ενός έτους της νέας περιφερειακής αρχής. Η συζήτηση που έγινε δυστυχώς δεν ξέφυγε από τα τυπικά πλαίσια ενός απολογισμού, με μικρή συμμετοχή και ενδιαφέρον των περιφερειακών συμβούλων, αλλά και όσων είχαν προσκαλεστεί και τελικά δεν παραβρέθηκαν κρίνοντας ίσως ότι η συζήτηση δεν θα ήταν τόσο ενδιαφέρουσα.
Από την πλευρά μας προσπαθήσαμε να θέσουμε την ουσία των θεμάτων που απασχόλησαν το Περιφερειακό Συμβούλιο στον ένα χρόνο της λειτουργίας του. Συγκεκριμένα τονίσαμε :

  1. Ο απολογισμός του ΠΣ δεν γίνεται στο κενό. Τον προηγούμενο χρόνο είχαμε σημαντικές εξελίξεις στην κεντρική πολιτική σκηνή, με αλλαγή της Κυβέρνησης από τη συμμαχία ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Τα πρώτα δείγματα γραφής της νέας διακυβέρνησης, δεν είναι πολύ αισιόδοξα για τα προβλήματα της Περιφέρειας. Πέρα από η συνέχιση της πολιτικής αβεβαιότητας και της οικονομικής ύφεσης, το πολιτικό κλίμα οξύνεται από τις εξαγγελίες της Κυβέρνησης, η οποία αντί να μειώσει τις κρατικές σπατάλες, σχεδιάζει την αύξηση της φορολογικής και ασφαλιστικής επιβάρυνσης πολλών κοινωνικών στρωμάτων με μη δίκαιο τρόπο. Από την άλλη πλευρά, οι μεγάλες εκκρεμότητες της μεταρρύθμισης του θεσμικού πλαισίου, όπως για παράδειγμα η κατάργηση της αποκεντρωμένης διοίκησης και η μεταφορά αρμοδιοτήτων της Κεντρικής Διοίκησης, με ταυτόχρονη όμως κάλυψη των οικονομικών αναγκών της Περιφέρειας, αποτελούν ακόμη ανοικτές προκλήσεις. Όσα έργα γίνονται με χρηματοδότηση εθνικών και ευρωπαϊκών πόρων και με συνευθύνη της κεντρικής εξουσίας (Νοσοκομείο Χαλκίδας, παρακάμψεις Χαλκίδας και άλλων πόλεων, αυτοκινητόδρομος Ε65, σύνδεση Λαμίας με Καρπενήσι και Άμφισσα και άλλα μεγάλα έργα),  χρειάζονται χρηματοδότηση και πολιτική βούληση για την ολοκλήρωσή τους. Η Περιφέρεια Στερεάς δεν πρέπει να επαναπαυθεί στις όποιες υποσχέσεις που έχουν δοθεί. Αντίθετα όχι μόνο να διεκδικήσει το αυτονόητο, την ολοκλήρωση των έργων, αλλά θα πρέπει να διεκδικήσουμε μιας ουσιαστική αυτοκυβέρνηση της Περιφέρειας στερεάς στα πλαίσια μιας δημοκρατικής Ευρώπης των περιφερειών.
  2. Στην Περιφέρεια Στερεάς έγιναν βήματα τον προηγούμενο χρόνο. Κυρίως σε θέματα νοικοκυρέματος και εκσυγχρονισμού των υπηρεσιών, όπως η μεταφορά της έδρας στην ΜΕΡΥΠ (δραστική μείωση των μισθωμάτων), τα βήματα που έγιναν στην καθιέρωση του διπλογραφικού συστήματος, στην ηλεκτρονική διακυβέρνηση και στην διαφάνεια. Βήματα τα οποία όχι μόνο υποστηρίξαμε αλλά πολλά από αυτά ήταν προτάσεις μας, που με επιμονή και πειθώ καταθέσαμε στο ΠΣ. Βεβαίως παραμένουν πολλά ακόμη να γίνουν, για να κάνουμε τις υπηρεσίες της Περιφέρειας Υπηρεσίες του Πολίτη και για τον Πολίτη. Εκμηδενίζοντας τον χρόνο αδειοδότησης των επιχειρήσεων, καταργώντας επιπλέον γραφειοκρατικά εμπόδια που δυσκολεύουν τον πολίτη και την επιχειρηματικότητα. Ολοκληρώνοντας την ηλεκτρονική διακυβέρνηση, ώστε στο μέλλον να μην χρειάζεται καν να έρχεται ο πολίτης στις υπηρεσίες της Περιφέρειας για να παραλάβει ένα έγγραφο ή ένα πιστοποιητικό. Να μπορεί να το πάρει από ένα ΚΕΠ ή από τον υπολογιστή του γραφείου του. Διαφάνεια παντού, όλες οι αποφάσεις και οι διαγωνισμοί προμηθειών, να δημοσιεύονται όχι μόνο στη διαύγεια, αλλά και στο πληροφοριακό σύστημα της Περιφέρειας. Υπηρεσίες ευέλικτες, με ενημερωμένα στελέχη, για την πληροφόρηση του πολίτη και της επιχείρησης, που θα αξιολογούνται συνεχώς, με κίνητρα και  ανταμοιβή ακόμη και οικονομική, των καλύτερων και των αρίστων. Άρα χρειάζεται νέος Οργανισμός με σύγχρονο οργανόγραμμα και περιγραφή θέσεων, κατάργηση περιττών επιπέδων διοίκησης, με στόχο την ελαχιστοποίηση της απόστασης και του χρόνου ανάμεσα στην υπηρεσία και τον πολίτη που την αναζητά. 
  3. Κάποια προβλήματα που είχαμε την προηγούμενη περίοδο και προσπαθήσαμε να αντιμετωπίσουμε, με τους γνωστούς τρόπους που εφαρμόζονται όλα τα προηγούμενα χρόνια, όπως η μεταφορά των μαθητών, η καταπολέμηση του κουνουπιών, η δακοκτονία κ.ά. για τα οποία διατίθενται σημαντικά ποσά, θα πρέπει να τα δούμε με νέο σύγχρονο και καινοτόμο πνεύμα, αξιοποιώντας νέες μεθόδους, άλλους τύπους διαγωνισμών και άλλη μεθοδολογία, ώστε να έχουμε  καλύτερα αποτελέσματα.
  4. Στο θέμα των τεχνικών έργων τα οποία τα περισσότερα έχουν βαλτώσει λόγω έλλειψης πόρων θα πρέπει, όχι μόνο να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα των οικονομικών πόρων, αλλά χρειάζεται να επανεξετάσουμε τον τρόπο που υλοποιούνται, να ελέγχονται οι συνεχείς αναθεωρήσεις των προϋπολογισμών, να υπάρχουν πάντα τεχνικές εκθέσεις τεκμηρίωσης και οι αρμόδιες υπηρεσίες να καταθέτουν πάντα απολογισμό είτε για τις καθυστερήσεις είτε για τις αναθεωρήσεις των  προϋπολογισμών. Η διαχείριση του νέου ΠΕΠ, είναι μια πρόκληση για την Περιφέρεια και το Περιφερειακό Συμβούλιο, γιατί οι πόροι του είναι πολύτιμοι και πρέπει να διατεθούν με δίκαιο και αξιοκρατικό τρόπο στις προβλεπόμενες δράσεις. Σε συνεργασία με τους Δήμους της Περιφέρειας, τους επιστημονικούς και κοινωνικούς φορείς να τεθούν οι κανόνες, ώστε όχι μόνο να απορροφηθούν οι πόροι και να διασφαλιστεί η σωστή και ολοκληρωμένη διαχείριση, αλλά να διατεθούν στους τομείς που η Περιφέρεια έχει συγκριτικά πλεονεκτήματα. Με έμφαση στη νέα επιχειρηματικότητα και την ανεργία, στην καινοτομία και την εξωστρέφεια.
  5. Το Περιφερειακό  Συμβούλιο απέδειξε ότι μπορεί να βελτιώσει αποφασιστικά την λειτουργία του και την ποιότητα της δουλειάς του. Και αυτό το κατάφερε όταν υπήρξαν στιγμές που αποδείξαμε ότι μπορούμε να συνεργασθούμε -παρά τις διαφορές μας- σε μείζονα θέματα, όπως για παράδειγμα το πρόβλημα του Ασωπού και της εξυγίανσης του με την δημιουργία σύγχρονου επιχειρηματικού πάρκου. Όμως παραμένει ακόμη ανοικτά προβλήματα που αφορούν την αναβάθμιση του ρόλου και της ποιότητας της δουλειάς του Περιφερειακού Συμβούλου, που δεν περιορίζεται ασφαλώς μόνο στις ώρες της συνεδρίασης του.
  6. Υπήρξαν και αποφάσεις του ΠΣ που κατά τη γνώμη μας, όχι μόνο δεν έλυσαν το πρόβλημα για το οποίο καλεστήκαμε να αντιμετωπίσουμε, όπως η διαχείριση της Κωπαϊδας, που ανατέθηκε να το διαχειριστούν οι υπηρεσίες της Περιφέρειας. Εκτιμούμε ότι πολύ σύντομα θα χρειαστεί να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα, το οποίο θα οξύνεται, γιατί τα έργα που απαιτούνται να γίνουν στην Κωπαϊδα δεν μπορούν να καλυφθούν από τους πενιχρούς πόρους της Περιφέρειας. Κυρίως όμως εκτιμούμε ότι μοντέλο διαχείρισης δεν μπορεί να έχει μέλλον, εφόσον αποκλείει να έχουν ρόλο και μάλιστα πρωταγωνιστικό οι ίδιοι οι παραγωγοί και οι Δήμοι της περιοχής.
  7. Από την πλευρά μας θα συνεχίσουμε την δημιουργική μας στάση στο Περιφερειακό Συμβούλιο. Θα διαφωνούμε κάθετα όταν υποβαθμίζεται η δημοκρατία, το ευρωπαϊκό κεκτημένο, η ισονομία και ο σεβασμός στην άλλη άποψη. Θα συμφωνούμε με τις προτάσεις εκείνες, ανεξάρτητα αν κατατίθενται από την πλειοψηφία ή την μειοψηφία, εφόσον είναι προς όφελος της κοινωνίας, της δημοκρατίας και της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης. Κυρίως όμως θα συνεχίσουμε να καταθέτουμε προτάσεις και θέσεις, δημιουργικές, καινοτόμες, τις οποίες βεβαίως θα προσπαθούμε να τις κάνουμε αποφάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου, με ρεαλισμό, με αισιοδοξία και με πνεύμα σύνθεσης και συλλογικότητας.



5-2-2016
Κώστας Χαϊνάς
Περιφερειακός Σύμβουλος Στερεάς Ελλάδας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου