H Προοδευτική πρόταση για την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας

Η Προοδευτική πρόταση για την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας

Τρίτη 1 Μαρτίου 2016

Το προσφυγικό – μεταναστευτικό πρόβλημα και η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας




Αποτέλεσμα εικόνας για φωτογραφία από τουσ πρόσφυγες στη Λαμία Αποτέλεσμα εικόνας για φωτογραφία από τουσ πρόσφυγες στη Λαμία


Την Δευτέρα 29-2-2016 συνεδρίασε το Περιφερειακό Συμβούλιο Στερεάς Ελλάδας και μεταξύ των θεμάτων συζήτησε και την έκτακτη επερώτηση που καταθέσαμε για το προσφυγικό – μεταναστευτικό πρόβλημα, το οποίο τις τελευταίες ημέρες παίρνει ανεξέλεγκτες διαστάσεις.
Στην ομιλία μας τονίσαμε ότι το πρόβλημα έχει πολλές διαστάσεις και είναι ένα σύνθετο πρόβλημα, που η αντιμετώπισή του δεν αφορά μόνο τη χώρα μας, αλλά την Ευρώπη και με μια έννοια την Παγκόσμια Κοινότητα, η οποία μέσω του ΟΗΕ πρέπει να δράσει άμεσα και αποτελεσματικά για την ενίσχυση της εκεχειρίας και της διακοπής του πολέμου στην Συρία και στην ευρύτερη περιοχής της Μέσης Ανατολής. Γιατί ο πόλεμος αποτελεί τη βασική αιτία ενίσχυσης των προσφυγικών ροών και θα πρέπει άμεσα να σταματήσει.

Όσον αφορά τη χώρα μας αναδείξαμε τις παλινωδίες και της καθυστερήσεις της κεντρικής Διοίκησης, την έλλειψη ολοκληρωμένου πολιτικού σχεδίου και Στρατηγικής. Οι αποσπασματικές πολιτικές που εφαρμόστηκαν μέχρι σήμερα, και οι λογικές ότι η χώρα μας δεν επηρεάζεται ιδιαίτερα, αφού οι πρόσφυγες – μετανάστες, μας αντιμετωπίζουν μόνο ως είσοδο προς την Κεντρική Ευρώπη, διαψεύστηκαν με τον χειρότερο τρόπο, μετά το απαράδεκτο κλείσιμο των συνόρων από τις γειτονικές χώρες. Δυστυχώς υπερίσχυσαν οι γνωστές θεωρίες, ότι “οι πρόσφυγες λιάζονται στις πλατείες της Ελλάδας και στην συνέχεια εξαφανίζονται”, ή πολιτικές του τύπου, “εάν η χώρα φύγει από την Σένγκεν μικρό το κακό”,  της προηγούμενης περιόδου. 

Αποτέλεσμα, να μην υλοποιήσουμε έγκαιρα στοιχειώδη μέτρα φύλαξης των συνόρων μας με τη βοήθεια της Frontex, να μην υποχρεώσουμε την Τουρκία μέσω της ΕΕ να λειτουργήσει ως χώρα πρώτης υποδοχής, να μην συνεργασθούμε στενά με τους βόρειους γειτόνους μας περιμένοντας το μοιραίο, δηλαδή το κλείσιμο των βόρειων συνόρων. Να κλείσουμε χώρους φιλοξενίας αντί να τους βελτιώσουμε και να δημιουργήσουμε νέους με ανθρώπινες υποδομές,, (περίπτωση Αμυγδαλέζας), τελικά τρέχουμε και δεν φτάνουμε τον τελευταίο μήνα για να υλοποιήσουμε –με την βοήθεια του Στρατού και του ΝΑΤΟ- τις ελάχιστες υποχρεώσεις που αναλάβαμε έναντι της ΕΕ, με τα κέντρα πρώτης υποδοχής και φιλοξενίας. 

Το κλείσιμο βεβαίως των συνόρων που προέβησαν ορισμένες γειτονικές χώρες με την παρότρυνση χωρών του πυρήνα της ΕΕ, όσο και αν ενισχύθηκε η στάση τους αυτή, από την ανεύθυνη πολιτική της Ελλάδας στο προσφυγικό το προηγούμενο διάστημα, δεν είναι καθόλου θετική εξέλιξη και αποτελεί ανοικτή παραβίαση του ευρωπαϊκού κεκτημένου. Και άμεσα θα πρέπει να υπάρξουν οι αναγκαίες διορθώσεις στην ερχόμενη σύνοδο Κορυφής, εάν θέλουμε να αποτραπούν, δυσάρεστες εξελίξεις που αφορούν γενικότερα την κατάκτηση των τελευταίων εξήντα χρόνων, που αποτελεί η ίδια η υπόσταση της ΕΕ.

Εμείς, ως Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, θα πρέπει να συνεχίσουμε τα πρώτα θετικά δείγματα γραφής που πρόσφατα δείξαμε με την πρωτοβουλία της Περιφέρειας να φιλοξενήσουμε κάποιες μέρες τους διερχόμενους πρόσφυγες από τη Λαμία, σε καταλύματα με ανθρώπινες συνθήκες ζωής. Σε συνεργασία με την Κεντρική Κυβέρνηση αλλά και με τους Δήμους και τους άλλους κοινωνικούς φορείς και τις εθελοντικές οργανώσεις, να συγκροτήσουμε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο αντιμετώπισης του προβλήματος, σε περίπτωση όξυνσής του την επόμενη περίοδο που ασφαλώς απευχόμαστε, αλλά σε κάθε περίπτωση πρέπει να είμαστε έτοιμοι να υλοποιήσουμε.

Χαλκίδα 29-2-2016
Κώστας Χαϊνάς
Περιφερειακός Σύμβουλος Στερεάς Ελλάδας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου