H Προοδευτική πρόταση για την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας

Η Προοδευτική πρόταση για την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας

Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2016

Η παροχή εκπαιδευτικών υπηρεσιών στα προσφυγόπουλα είναι υποχρέωσή μας




Τα παιδιά των προσφύγων δικαιούνται υπηρεσίες εκπαίδευσης, όπως όλα τα παιδιά του κόσμου. Αυτή είναι η βασική αρχή. Δεν μπορούν ομάδες γονέων ή άλλων παραγόντων που αντιδρούν, να καταλαμβάνουν σχολεία ή να εμποδίζουν με διάφορους τρόπους την λειτουργία σχολικών μονάδων – και μάλιστα εκτός κανονικού ωραρίου- για να υποδεχθούν τα προσφυγόπουλα και να τους παρέχουν εκπαιδευτικές υπηρεσίες . 

Τα ελληνόπουλα όταν βρέθηκαν σε ανάλογες καταστάσεις σε άλλες χώρες και σε άλλες δύσκολες εποχές, όχι μόνο τα υποδέχθηκαν και τα φιλοξένησαν οι ευρωπαϊκές κοινωνίες και όχι μόνο τους διέθεσαν τις σχολικές υποδομές, αλλά τα ενέταξαν στις κανονικές τάξεις που λειτουργούσαν, μαζί με τα παιδιά των τοπικών κοινοτήτων που είχαν υποδεχθεί τους έλληνες πρόσφυγες ή μετανάστες.

Η χώρα μας ως μέλος της ΕΕ, έχει αναλάβει το δικό της βάρος, όσον αφορά τις προσφυγικές ροές και την φροντίδα των προσφύγων, όπως οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες που έχουν αναλάβει ανάλογες υποχρεώσεις. Και γι αυτές τις υπηρεσίες διατίθενται αντίστοιχοι ευρωπαϊκοί χρηματοδοτικοί πόροι. Στις υπηρεσίες αυτές εκτός από την φιλοξενία σε μονάδες με βασικές υποδομές εξυπηρέτησης, συμπεριλαμβάνονται και οργανωμένες υπηρεσίες εκπαίδευσης των παιδιών των μεταναστών. Και για όλους τους φιλοξενούμενους, όπως και για όλα τα παιδιά προβλέπονται, όλες εκείνες οι ιατρικές εξετάσεις και η αντιμετώπιση του οποιοδήποτε προβλήματος. Άρα δεν υπάρχει καμιά πρόφαση αντίδρασης και διαμαρτυρίας.

Τέλος, οι σχολικές υποδομές  είναι δημόσια περιουσία και μπορούν να διατεθούν όπως καθορίζει η συντεταγμένη Πολιτεία. Δεν είναι περιουσιακό στοιχείο όσων αντιδρούν και βάζουν λουκέτα σε σχολικές αίθουσας, ως να ήταν το σπίτι τους.

Καλούμε τον Δήμο Χαλκιδέων και την αντιπεριφέρεια Εύβοιας, άμεσα, να συντονίσουν και να οργανώσουν την διάθεση των αναγκαίων σχολικών υποδομών για την υποδοχή των παιδιών των προσφύγων που φιλοξενούνται στη μονάδα της Ριτσώνας, για την παροχή των εκπαιδευτικών υπηρεσιών που προβλέπονται και που έχουμε υποχρέωση να παρέχουμε.

Χαλκίδα 10-10-2016
Κώστας Χαϊνάς
Περιφερειακός Σύμβουλος Στερεάς Ελλάδας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου