H Προοδευτική πρόταση για την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας

Η Προοδευτική πρόταση για την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας

Τρίτη 14 Νοεμβρίου 2017

Παρεμβάσεις στην συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Στερεάς Ελλάδας στις 13-11-2017


Δελτίο Τύπου

Στην συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου της Δευτέρας 13 Νοεμβρίου 2017, στην Σπερχειάδα του Δήμου Μακρακώμης, έγιναν από την πλευρά μας οι εξής παρεμβάσεις :

1. Για το Μνημόνιο Συνεργασίας με το Σωματείο Διάζωμα στα πλαίσια του ΠΕΠ Στερεάς Ελλάδας και συγκεκριμένα του προγράμματος Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση, Τα Μονοπάτια της Ιστορίας – Διαδρομές Φύσης και Πολιτισμού”, στηρίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις τις πρωτοβουλίες του κου Μπένου και του Σωματείου Διάζωμα, για την ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Σκοπός του προγράμματος είναι να δημιουργήσουμε ένα δίκτυο διασυνδεδεμένων διαδρομών, όπου ο προορισμός δεν θα είναι μόνο ένας, αλλά θα δίνεται το κίνητρο στον επισκέπτη να γνωρίσει όλους τους ιστορικούς μας τόπους και να μπορεί να τους επισκεφθεί, να τους γνωρίσει και να διασχίσει τα ιστορικά μονοπάτια και τις διαδρομές της φύσης και του πολιτισμού της Περιφέρειας μας. Ιδιαίτερα σημειώσαμε ότι μαζί με τους Δελφούς, τις Θερμοπύλες και τους άλλους σημαντικούς ιστορικούς τόπους της περιφέρειας που έχουμε, ιδιαίτερη θέση έχει ο τόπος της αρχαίας Αυλίδας και ιδιαίτερα ο ναός της Αυλίδειας Αρτέμιδας, ο οποίος θα πρέπει να διασυνδεθεί με τους υπόλοιπους ιστορικούς τόπους της Περιφέρειας. Ταυτόχρονα χρειάζεται να υπάρξει μια πρωτοβουλία σε συνεργασία με την Δήμο Χαλκίδας, για την προστασία του ναού και των υπολοίπων αρχαιολογικών ευρημάτων και την δημιουργία ενός αρχαιολογικού πάρκου στην περιοχή, την χάραξη των ιστορικών μονοπατιών και την ενοποίηση όλων των ιστορικών σημείων της αρχαίας Αυλίδας.  Η ανάδειξη της αρχαίας Αυλίδας και η ένταξή της στο δίκτυο των ιστορικών διαδρομών της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάφας, μπορεί να λειτουργήσει όχι μόνο ως ένα κίνητρο αφύπνισης και γνωριμίας με την ιστορία μας, αλλά και ένα ισχυρό αναπτυξιακό εργαλείο για την οικονομία μας και τον τουρισμό μας.

     2. Πρωτοβουλία της Περιφέρειας για το υγροβιότοπο «Λιβάδι» ή «Κολοβρέχτης»
Με την ευκαιρία μιας σύσκεψης ενημέρωσης που έγινε Την Πέμπτη 12 Οκτωβρίου, με τους Δημάρχους  Χαλκιδέων, Μεσσαπίων – Διρφύων και της Ομάδας Πολιτών για τον υγροβιότοπο, στην οποία συμμετείχαμε, επανακαταθέτουμε τις προτάσεις που είχαμε καταθέσει και σε προηγούμενο ΠΣ.
α. Εκτιμούμε ότι η Περιφέρεια μπορεί και πρέπει να έχει παρουσία και συμμετοχή στο πρόβλημα της προστασίας και διαχείρισης του υγραβιότοπου, όχι μόνο επειδή είναι να υπερτοπικό πρόβλημα, αλλά και γιατί αποτελεί έναν μοναδικό τόπο βιοποικιλότητας που πρέπει να προστατεύσουμε.  Μπορούμε σε συνεργασία με τους δύο Δήμους να συντελέσουμε, όχι μόνο στην σωτηρία του, αλλά και για την αξιοποίησή του και την ανάδειξή του. Σε πρώτη φάση προτείνουμε άμεσα να δημιουργηθεί μια κοινή Επιτροπή Εργασίας με τους δύο Δήμους και την Ομάδα Πολιτών για τον συντονισμό όλων των εργασιών και των κινήσεων που από κοινού θα αποφασισθούν. Παράλληλα να οργανωθεί  μια συνάντηση όλων των αρμοδίων και εμπλεκομένων φορέων και υπηρεσιών του Κράτους (Δασαρχείο κ.ά.), ώστε να βάλουμε φρένο σε κάθε επίδοξο καταπατητή του υγροβιότοπου και αποκατάστασης των ζημιών που έχουν προκληθεί. Άμεσα χρειάζονται μέτρα σήμανσης του χώρου, κάποια μορφή οριοθέτησης του χώρου, αποκατάσταση επιχωματώσεων και μπαζωμάτων κ.λ.π. Ταυτόχρονα θα πρέπει σε συνεργασία με το Υπουργείο Περιβάλλοντος, να προωθήσουμε το θέμα της θεσμοθέτησης συγκεκριμένου φορέα διαχείρισης του υγροβιότοπου.

3. Για το έργο «Έργα αναβάθμισης υποδομών προσχολικής, πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης».
Με βάση την πρόσκληση 40/31-10-2017 της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης του ΕΠ ΠΕΠ Στερεάς Ελλάδας και στο άξονα προτεραιότητας 11 «Επένδυση στην εκπαίδευση, την απόκτηση δεξιοτήτων και τη δια βίου μάθηση» και με τίτλο «Έργα αναβάθμισης υποδομών προσχολικής, πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης», προτείνουμε, να αναλάβουν οι αναπτυξιακές εταιρίας της Περιφέρειας σε συνεργασία με τους πέντε δήμους, πρωτεύουσες των αντίστοιχων περιφερειακών ενοτήτων να καταρτίσουν από κοινού προτάσεις για ένταξη στο πρόγραμμα πέντε επιλεγμένων σχολικών μονάδων και πέντε σχολικών μονάδων ειδικής αγωγής, που θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ως πρότυπα αναβάθμισης των υποδομών τους. Σε διευκρίνιση του Περιφερειάρχη ότι, η συγκεκριμένη προκήρυξη αφορά την ίδρυση νέων μονάδων, σημειώσαμε ότι ανεξάρτητα από την συγκεκριμένη προκήρυξη, επιμένουμε στην πρότασή μας για μελέτη και αποδοχή της στο άμεσο μέλλον και όταν υπάρξουν οι προϋποθέσεις χρηματοδότησης των προτεινόμενων δράσεων να ενεργοποιηθεί.

Χαλκίδα 14-11-2017
Κώστας Χαϊνάς
Περιφερειακός Σύμβουλος Στερεάς Ελλάδας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου