H Προοδευτική πρόταση για την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας

Η Προοδευτική πρόταση για την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας

Δευτέρα, 5 Μαρτίου 2018

Για την οριοθέτηση του αρχαιολογικού χώρου της Αυλίδας
(Φωτο 2008, ΚΧ)

Σήμερα Δευτέρα 5 Μαρτίου 2018 στο Περιφερειακό Συμβούλιο συζητήσαμε για την γνωμοδότηση, της οριοθέτησης του αρχαιολογικού χώρου της Αυλίδας, η οποία προτείνεται από την αρμόδια Διεύθυνση του Υπουργείου Πολιτισμού, σε εφαρμογή του Νόμου της ανακήρυξής του το έτος 1970.

Δυστυχώς όλα αυτά τα χρόνια ο αρχαιολογικός χώρος είναι παραμελημένος και ξεχασμένος από όλες τις εξουσίες, κεντρικές και τοπικές με αποτέλεσμα τα μνημεία να βρίσκονται ανάμεσα σε χορταριασμένους τόπους, σκουπίδια και διάφορες εγκαταστάσεις και παραπήγματα, τα περισσότερα αυθαίρετα. Είναι ως κάποιοι να μην θέλουν να θυμόμαστε ότι δίπλα μας έχουμε αυτόν τον παγκόσμιο πολιτιστικό θησαυρό. Την Αυλίδα και τα μνημεία της. Γιατί εκτός από το ναό της Αυλίδειας Αρτέμιδος, ο αρχαιολογικός χώρος περιλαμβάνει δεκάδες άλλα ενδιαφέροντα μνημεία στην ευρύτερη περιοχή, έως τα μυκηναϊκά τείχη στην κορυφή του Μεγάλου Βουνού.

Η οριοθέτηση του αρχαιολογικού χώρου δεν επηρεάζει τις υπάρχουσες νόμιμες δραστηριότητας, σύμφωνα με την εισήγηση, αλλά είναι αλήθεια ότι θα θέσει στο μέλλον κάποιους κανόνες στην λειτουργία ή στην επέκταση των υπαρχουσών βιομηχανιών. Όμως αυτό είναι λάθος ; Σε ποια περιοχή αρχαιολογικού ενδιαφέροντος του επιπέδου της Αυλίδας, δεν υπάρχουν κανόνες ; Η Αυλίδα γιατί πρέπει να εξαιρεθεί από την εφαρμογή αυτών των κανόνων ; Καμιά πειστική απάντηση δεν υπάρχει στα ερωτήματα αυτά, από τους υποστηρικτές της μη οριοθέτησης του αρχαιολογικού χώρου. Και σε όλη αυτήν την φιλολογία περί απώλειας θέσεων εργασίας και άλλων, προσθέτουν και το επιχείρημα του νέου μεγάλου εμπορικού λιμανιού της Χαλκίδας, το οποίο έχουν χωροθετήσει ανάμεσα στο “Mικρό και το Μεγάλο Βαθύ, δηλαδή έμπροσθεν του Ναού της Αυλίδειας Αρτέμιδας και μάλιστα αναφέρονται σε ώριμες μελέτες !

Αλήθεια ποια υπηρεσία έχει εκπονήσει αυτές τις ώριμες μελέτες για το νέο μεγάλο εμπορικό λιμάνι της Χαλκίδας ; Καμία. Ούτε η Περιφέρεια ούτε το Αρμόδιο Υπουργείο, ούτε ο Οργανισμός Λιμένων Νομού Ευβοίας (ΟΛΝΕ), ή κάποια άλλη δημόσια υπηρεσία, έχει στα χέρια της κάποια ώριμη μελέτη για το νέο εμπορικό λιμάνι της Χαλκίδας. Κάποια ακτομηχανική προμελέτη που είχε καταρτίσει ο ΟΛΝΕ παλαιότερα, δεν έχει καμιά σχέση με ώριμες μελέτες. Όμως και αυτή η ακτομηχανική μελέτη, όποιος την έχει διαβάσει, αναφέρει το  σοβαρό πρόβλημα του αβαθούς της περιοχής του στενού του Ευβοϊκού Κόλπου και των μεταφερόμενων φορτίων λόγω των ρευμάτων που θα δημιουργούν συνεχώς προβλήματα στα πλοία –ιδιαίτερα τα μεσαία και μεγάλα- για τα οποία θα ήταν απαγορευτική κάθε τέτοια προσέγγιση σε ένα τέτοιο λιμάνι. Ποιος δεν θυμάται, ότι τα πλοία που φόρτωναν τσιμέντο αγκυροβολούσαν ακοικτά του κόλπου και έξω από το λιμάνι του τσιμεντάδικου, λόγω μικρού βάθους του λιμανιού και το τσιμέντο φορτωνόταν με την βοήθεια ενός μικρότερου πλοιαρίου. Δηλαδή, υπάρχουν σοβαροί τεχνικοί περιορισμοί για την κατασκευή ενός τέτοιου νέου εμπορικού λιμανιού εντός του στενού του Ευβοϊκού Κόλπου. Αλλά χωρίς κανέναν δογματισμό, ειλικρινά θα θέλαμε να δούμε επιστημονικές τεκμηριώσεις για την προτεινόμενη χωροθέτηση και μετά να συζητήσουμε για την αρμονική συνύπαρξη με τον αρχαιολογικό χώρο της Αυλίδας.

Στο τέλος το Περιφερειακό Συμβούλιο αποφάσισε πλειοψηφικά, να γνωμοδοτήσει αρνητικά στην προτεινόμενη οριοθέτηση του αρχαιολογικού χώρου της Αυλίδας. Ανεξάρτητα όμως από την οριοθέτηση, θα πρέπει Περιφέρεια και Δήμος Χαλκιδέων, να δούμε με απλά και πρακτικά μέτρα την ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου με την δημιουργία ενός μεγάλου αρχαιολογικού πάρκου στην περιοχή, ώστε να γίνει επισκέψιμος ο χώρος σε μαθητές και πολίτες και σε συνδυασμό με την δημιουργία τουριστικών μαρίνων, δυτικά της παλαιάς γέφυρας, να μετατρέψουμε την περιοχή σε ένα μεγάλο τουριστικό πόλο έλξης και κατ’ επέκταση την δημιουργία πολλών νέων επιχειρήσεων και θέσεων εργασίας.  Η Αυλίδα υπήρξε πριν 3,5 χιλιάδες χρόνια και θα υπάρχει και μετά από 3,5 εκατομμύρια χρόνια. Μακάρι μετά από χρόνια να μην μετανιώσουμε ως Χαλκιδείς για την μη οριοθέτηση και τη μη αξιοποίηση και ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου, όπως μετανιώσαμε με την  κατεδάφιση των μεσαιωνικών τειχών της πόλης μας…

Χαλκίδα 5-3-2018
Κώστας Χαϊνάς
Περιφερειακός Σύμβουλος Χαλκίδας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου