H Προοδευτική πρόταση για την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας

Η Προοδευτική πρόταση για την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας

Δευτέρα 2 Απριλίου 2018

Ανακοίνωση για την συνεδρίαση του ΠΣ της Δευτέρας 2-4-2018



Στην συνεδρίαση της Δευτέρας 2-4-2018 συζητήθηκαν αρκετά σοβαρά θέματα στα οποία :

1       Υποστηρίξαμε και υπερψηφίσαμε την δημιουργία Παρατηρητηρίου Περιβάλλοντος στην περιοχή Αλιβερίου για την παρακολούθηση των εκπεμπόμενων ρύπων στον αέρα, στο νερό και στην θάλασσα όσον αφορά την τσιμεντοβιομηχανία.

2.       Υποστηρίξαμε και υπερψηφίσαμε την προετοιμασία φακέλου κατάθεσης υποψηφιότητας στην UNESCO, για τον χαρακτηρισμό ως Γεωπάρκου στην Βόρεια Εύβοια και επιχειρηματολογήσαμε για την ανάγκη επέκτασης της οριοθέτησής του με την συμμετοχή της περιοχής του Κανδηλίου και της Δίρφυς. Προτείναμε επίσης ότι θα πρέπει να στηρίξουμε ως Περιφέρεια τους φορείς Διαχείρισης των Εθνικών Δρυμών της Οίτης και του Παρνασσού στις αντίστοιχες προσπάθειές τους για χαρακτηρισμό ως Γεωπάρκων των περιοχών ευθύνης τους.

3.       Υποστηρίξαμε και υπερψηφίσαμε την συμμετοχή της Περιφέρειας στην υποβολή πρότασης στο πρόγραμμα LIFE που αφορά την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή.

4.       Υπερψηφίσαμε τις Προγραμματικές συμβάσεις  της Περιφέρειας με :

α) ΔΕΥΑΧ για το έργο, ΥΠΟΘΑΛΑΣΣΙΟΣ ΑΓΩΓΟΣ ΛΥΜΑΤΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΝΗΘΟ ΩΣ ΤΗΝ ΣΟΥΒΑΛΑ
β) O.Λ.Ν.Ε. (ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΛΙΜΕΝΩΝ Ν. ΕΥΒΟΙΑΣ Α.Ε) και του Δήμου Καρύστου για την εκτέλεση του έργου, ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΛΙΑΚΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΟΔΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΜΠΡΟΣΘΕΝ ΑΥΤΗΣ ΔΙΑΜΟΡΦΩΜΕΝΗΣ ΖΩΝΗΣ ΣΤΟΝ ΟΙΚΙΣΜΟ ΜΑΡΜΑΡΙΟΥ
γ) Δήμο Λαμίας για το έργο, Κατασκευή κλειστού κολυμβητηρίου Λαμίας.

Υπερψηφίσαμε και τις υπόλοιπες Προγραμματικές Συμβάσεις με την παρατήρηση ότι, για  τις Προγραμματικές Συμβάσεις ανάμεσα στην Περιφέρεια και άλλους φορείς για διάφορα έργα, προβληματιζόμαστε για την κατάχρηση αυτής της μορφής αντιμετώπισης ενός προβλήματος της Περιφέρειας. Κατανοούμε ότι η μορφή αυτή μας προσδίδει ταχύτητα και ευελιξία, αλλά ταυτόχρονα δεν μας διασφαλίζει ότι αυτό το πρόβλημα είναι το κρισιμότερο και πιο επείγον σε σχέση με κάποιο άλλο και εάν με αυτόν τον Δήμο και όχι με κάποιον άλλο, θα πρέπει να δώσουμε προτεραιότητα, για την διάθεση κάποιας πίστωσης, που αφορά την κάθε προγραμματική Σύμβαση. Επίσης θεωρούμε ότι η υπερβολική χρήση αυτού του τύπου υλοποίησης έργων, εμπεριέχει κινδύνους ανισότιμης αντιμετώπισης κάποιων Δήμων (ή φορέων) έναντι κάποιων άλλων, αλλά και δημιουργεί ένα θέμα σε σχέση με την σωστή και ορθολογική διαχείριση του συνολικού προϋπολογισμού της Περιφέρειας.

5.       Υπερψηφίσαμε τα Τεχνικά Έργα που συνεχίζονται ή εντάχθηκαν το 2018 με τις εξής παρατηρήσεις. Η αναμόρφωση Τεχνικών Προγραμμάτων Περιφερειακών Ενοτήτων, που χρηματοδοτούνται από τον προϋπολογισμό της Περιφέρειας, είτε εντασσόμενα στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων θα πρέπει, α) η επιλογή των έργων να γίνεται με κοπιώδη διαβούλευση, όσον αφορά την ιεράρχηση και τις προτεραιότητες κάθε ΠΕ, β) η διαδικασία ψήφισής τους να μην είναι express, αλλά να ενημερώνεται επαρκώς το ΠΣ όσον αφορά εναλλακτικές ή άλλες προτάσεις ένταξης τεχνικών έργων στις αντίστοιχες περιφερειακές ενότητες, γ) να υπάρχουν απολογισμοί και τεχνικές εκθέσεις, όταν τα επίδικα αφορούν αυξήσεις προϋπολογισμού αντίστοιχων τεχνικών έργων. Κάποια παραδείγματα για τις παραπάνω παρατηρήσεις : α) Διαχρονικά απουσιάζει η χρηματοδότηση κάποιου έργου που αφορά την ανάδειξη της αρχαίας Αυλίδας, η δημιουργία αρχαιολογικού πάρκου πέριξ του Ναού της Αυλίδειας Αρτέμιδας. β) Υπάρχουν δεκάδες πιστώσεις για την δημιουργία ή την συντήρηση γηπέδων ποδοσφαίρου και ελάχιστες παρεμβάσεις σε έργα υποδομών υγείας και παιδείας και ειδικότερα υποδομών και δομών φροντίδας ατόμων με αναπηρία. Είναι χαρακτηριστικό το πολύ καλό κτίριο ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ της Νέας Αρτάκης, το οποίο παραμένει υποστελεχωμένο και  ουσιαστικά μη λειτουργούσα δομή.

2 Απριλίου 2018
Κώστας Χαϊνάς Περιφερειακός Σύμβουλος Στερεάς Ελλάδας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου