H Προοδευτική πρόταση για την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας

Η Προοδευτική πρόταση για την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας

Τρίτη 25 Μαρτίου 2014

Ομιλία Μωυση Μπερμπερή στην εκδήλωση ανακήρυξης αντιπεριφερειαρχών Στερεάς Ελλάδας 24 Μαρτίου 2014




 
 ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΣΤΕΡΕΑΣ
 
 
 
ΟΜΙΛΙΑ
  ΜΩΥΣΗ ΜΠΕΡΜΠΕΡΗ
ΥΠΟΨΗΦΙΟΥ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ Π.Ε.ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ




ΦΙΛΕΣ ΚΑΙ ΦΙΛΟΙ
Οι  αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαϊου του 2014 πραγματοποιούνται σε μια περίοδο συνεχιζόμενης ύφεσης και κοινωνικής αποσάθρωσης. Ο τρόπος δημοσιονομικής προσαρμογής δεν είναι ούτε κοινωνικά δίκαιος ούτε οικονομικά αποτελεσματικός.         Υπάρχει ανάγκη διαμόρφωσης ενός ολοκληρωμένου σχεδίου εξόδου της χώρας από την κρίση σε προοδευτική κατεύθυνση.            
Τόσο στη διαμόρφωση όσο και στην εφαρμογή αυτού του σχεδίου σημαντικό ρόλο καλείται να παίξει ο θεσμός της αιρετής Περιφέρειας.
Η εκλογική αναμέτρηση για την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση έχει ταυτόχρονα πολιτικά και αυτοδιοικητικά  χαρακτηριστικά.
Πιστεύουμε ότι η άσκηση της πολιτικής δεν αφορά «ειδικευμένους» προερχόμενους από μια πολιτική ελίτ και ούτε ασκείται με διαδρομές από την κορυφή προς τη βάση της κοινωνικής πυραμίδας. Αυτή η συντηρητική λογική δημιουργεί  πελατειακές σχέσεις και ευθύνεται για τα σημερινά αδιέξοδα.
Διαφωνούμε με την επιχειρούμενη πόλωση στο πεδίο των περιφερειακών εκλογών και τη μετατροπή τους σε δημοψήφισμα για την κεντρική πολιτική σκηνή που ακυρώνει το αυτοδιοικητικό τους περιεχόμενο.
Εκφράζουμε την ανησυχία μας για τη συμμετοχή φασιστικών μορφωμάτων στις εκλογές και καλούμε τους πολίτες να απομονώσουν τη ρητορική του μίσους.
Οι ενεργοί πολίτες Στερεάς Ελλάδας, με υποψήφιο Περιφερειάρχη τον Κώστα Χαϊνά επιδιώκουμε τη συγκρότηση συμπαράταξης στη βάση προγραμματικών συμφωνιών που:  1) θα αποτυπώνει τη προοδευτική αντίληψη για τα κοινωνικά και αναπτυξιακά ζητήματα,    2) θα στηρίζει το αίτημα για μεταφορά αρμοδιοτήτων και πόρων στην τοπική περιφέρεια, 3) θα αναλάβει πρωτοβουλίες για την προώθηση πολιτικών μιας άλλου τύπου ανάπτυξης που θα αξιοποιεί τα τοπικά συγκριτικά πλεονεκτήματα, 4) θα υλοποιεί πολιτικές σε αρμονία της οικονομικής δραστηριότητας με την προστασία του περιβάλλοντος, 5) θα στηρίζει δράσεις αλληλεγγύης για τα κοινωνικά προβλήματα και τον κοινωνικό αποκλεισμό και  6) θα αποτελείται από πρόσωπα με δημοκρατικές ιδέες , πολιτικό ήθος και κοινωνική καταξίωση που θα δώσουν το στίγμα μιας νέας εποχής.
Η θέσπιση της αιρετής περιφέρειας σε συγχρονισμό με τα ευρωπαϊκά δεδομένα ήταν μια σημαντική μεταρρύθμιση που δίνει τη δυνατότητα για ένα νέο αναπτυξιακό μοντέλο.
Συνέπεσε όμως με τη δημοσιονομική κρίση με αποτέλεσμα να παραμείνει μετέωρη και στάσιμη. Κατά συνέπεια η περιφερειακή αυτοδιοίκηση αναζητεί νέο βηματισμό στις απαιτήσεις των καιρών.
Η Ευρυτανία βρίσκεται στο άκρο της  Περιφέρειας Στερεάς , χωρικά, κοινωνικά και οικονομικά, με χρόνιες  παθογένειες όσον αφορά την παραγωγική και κοινωνική οργάνωσή της.
Οι υποδομές της και κύρια η οδική της σύνδεση με τους όμορους νομούς, υπολειτουργούν η δε παραγωγική της βάση είναι παντελώς ανεμική και μη ανταγωνιστική «90% του παραγόμενου προϊόντος προέρχεται από τον τριτογενή τομέα».
Η μονοκαλλιέργεια του εσωτερικού τουρισμού, ιδίως στην παρούσα συγκυρία αδυνατεί να κρατήσει το νομό όρθιο .
Χρειάζονται ουσιαστικές παρεμβάσεις, κυρίως μέσα από περιφερειακές δράσεις και εκμεταλλευόμενοι το Ευρωπαϊκό κεκτημένο που θα δημιουργήσουν νέες προοπτικές ισόρροπης  ανάπτυξης.
Ο νομός Ευρυτανίας έχει μια μοναδική προίκα το φυσικό του περιβάλλον, άρα και μοναδική δυνατότητα να βρει ένα σύγχρονο βηματισμό δημιουργίας και προόδου.
Τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα απαλλαγμένοι από τις παθογένειες του παρελθόντος και τις  κρατικίστικες πρακτικές αποτελούν ισχυρό πυλώνα προοπτικής για ανάπτυξη, για να σταματήσει ο πληθυσμιακός μαρασμός και οι νέοι άνθρωποι να ξαναγυρίσουν στον τόπο τους.
Τα προβλήματα είναι μεγάλα και πολυσύνθετα και θεωρούμε ότι χωρίς συναινέσεις και συνεννόηση δεν υπάρχουν λύσεις.
Η Κίνηση Ενεργών Πολιτών Στερεάς με υποψήφιο Περιφερειάρχη τον Κώστα Χαϊνά, δηλώνουμε ότι μετά τις εκλογές του Μάη, από όποια θέση κι αν μας τάξουν οι πολίτες, θα δώσουμε τον μεγάλο και όμορφο αγώνα για την αναγέννηση του τόπου μας.
                                      ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΔΥΝΑΜΗ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου