H Προοδευτική πρόταση για την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας

Η Προοδευτική πρόταση για την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας

Τρίτη, 25 Μαρτίου 2014

Ομιλία Μάκη Καρακικέ στην εκδήλωση ανακήρυξης αντιπεριφερειαρχών Στερεάς Ελλάδας 24 Μαρτίου 2014

 ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΣΤΕΡΕΑΣ


             

ΟΜΙΛΙΑ
  ΜΑΚΗ ΚΑΡΑΚΙΚΕ
ΥΠΟΨΗΦΙΟΥ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ Π.Ε. ΒΟΙΩΤΙΑΣ


ΠΡΩΤΗ ΘΗΤΕΙΑ ΑΙΡΕΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ
                                                                                 
                                                                                        
Η θεσμοθέτηση της  αιρετής Περιφέρειας, πάγιο αίτημα της Αυτοδιοίκησης  μετά την μεταπολίτευση στηρίχθηκε σε  δυο βασικούς λόγους
Ο ένας ήταν να συγχρονιστεί η Ελληνική διοικητική οργάνωση με τα αντίστοιχα ευρωπαϊκά δεδομένα και ο δεύτερος  ήταν η δημιουργία ενός άλλου  μοντέλου αναπτυξιακού σχεδιασμού.
Μια σημαντική μεταρρύθμιση, η οποία  μέσα από έναν αποκεντρωμένο δημοκρατικό προγραμματισμό και το απαραίτητο πληθυσμιακό μέγεθος , θα σήκωνε το βάρος  της τοπικής ανασυγκρότησης , ενταγμένο σε ένα ευρύτερο σχέδιο για όλη τη χώρα.
Είναι από όλους μας σαφές ότι ζούμε σε ένα πρωτόγνωρο περιβάλλον  γενικευμένης οικονομικής,  κοινωνικής και ανθρωπιστικής κρίσης.
Στη γενικότερη αδυναμία εφαρμογής των αναγκαίων για το κοινωνία δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων αυτών που  είνα  απαλλαγμένες από τις ιδεοληψίες της τρόικας και της κυβέρνησης
η Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση ψάχνει να βρει τον βηματισμό της χωρίς να έχει ισχυρή νομιμοποίηση στη συνείδηση των πολιτών και χωρίς να έχει δημιουργήσει αυτό που λέμε Περιφερειακή συνείδηση, δηλ. την αίσθηση της «ενότητας» σε πολιτικό, κοινωνικό και χωρικό επίπεδο.
Μαζί με τη συνεχώς μειούμενη χρηματοδότηση   η νέα αιρετή  Περιφερειακή αρχή δεν  έχει καταφέρει να σηματοδοτήσει ουσιαστικά και συμβολικά τον Αυτοδιοικητικό  της ρόλο με προγραμματικό και επιτελικό έργο.
Ο συγκεντρωτισμός, η γραφειοκρατία, ο περιορισμένος κοινωνικός έλεγχος, η απουσία συμμετοχικών διαδικασιών αλλά και η κυρίαρχη παρουσία  της διορισμένης Αποκεντρωμένης  Διοίκησης μαζί με την  απουσία ισχυρής  συνεργασίας  με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και το ξεκαθάρισμα των αρμοδιοτήτων  παραμένουν  προβλήματα προς λύση.
Ο  θεσμός θέλει αλλαγές , αναλογικό εκλογικό σύστημα , περισσότερη εσωτερική αποκέντρωση  με μόνιμη και διαρκή επιδίωξη την συμμετοχή, τον έλεγχο και την διαφάνεια
Είναι αρνητικό ότι τα θέματα των Περιφερειακών ενοτήτων συγκεντρώνονται  σε ένα  μονοπρόσωπο όργανο ,τον Αντιπεριφερειάρχη.
Η θεσμοθέτηση ενός οργάνου ανά περιφερειακή. ενότητα  με τη συμμετοχή των αιρετών περιφερειακών συμβούλων για τα θέματα της περιφερειακής ενότητας  θα διευκόλυνε τη συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών και φορέων .
Δαπανήθηκαν  χρήματα και το ερώτημα είναι αν μειώθηκε από τις παρεμβάσεις  η ανεργία, αν ανακουφίστηκαν οι κοινωνικά αδύναμοι, αν στηρίχθηκε αγροτικός τομέας και η υγιής μικρομεσαία επιχειρηματικότητα ,αν βελτιώθηκε η ποιότητα ζωής ,το περιβάλλον και η Υγεία ;
 Χωρίς διάθεση μηδενισμού της σημασίας των μικρών έργων  ,  το Εθνικό οδικό Δίκτυο , το δασολόγιο , το κτηματολόγιο ,  η διαχείριση τοξικών και άλλων αποβλήτων ,οι βιολογικοί καθαρισμοί και, τα μεγάλα αρδευτικά  παρουσιάζουν σοβαρότατες ελλείψεις.
Το ζήτημα που τίθεται είναι κατά ποσό οι επιλογές των έργων έχουν ιεραρχημένα  Περιφερειακά κριτήρια  και αν υπηρετούν έναν συνολικό σχεδιασμό ανάπτυξης μακριά από πελατειακές λογικές και τοπικισμούς.
Με δεδομένα ότι η οικονομία της περιφέρειας Στερεάς  στηρίζεται στον Αγροδιατροφικό  τομέα ,στις ΜΜΕ ,τη Βιομηχανία ,το εμπόριο, τις κατασκευές και τον τουρισμό οι δράσεις  πρέπει να στηρίζουν τα ανταγωνιστικά  χαρακτηριστικά  αυτών των τομέων 
Σε σωστή κατεύθυνση είναι  η υπό διαμόρφωση μελέτη για το καλλιεργητικό πλάνο μόνο που πέρασε  η θητεία χωρίς να έχει παραληφθεί ακόμη,   με ερώτημα τη συμμετοχή των ενδιαφερομένων και την πρακτική αξιοποίηση της .
Όμως πόσο προωθήθηκε  το αρδευτικό της Κωπαϊδας με κλειστό σύστημα αγωγών, που με βάση στοιχεία ,μειώνει το κόστος ενέργειας κατά 33%και την κατανάλωση κατά 35%.αλλα και συνολικά το όλο ζήτημα;
Ποια η απάντηση  για την συνεχιζόμενη τοξική ρύπανση της λεκάνης του Ασωπού  με τη διατήρηση ακόμη και σήμερα της ΒΙΠΕ  Οινοφύτων –Σχηματαρίου ως «άτυπης»;
Τι γίνεται με τους στοιχειωμένους εσωτερικούς οδικούς άξονες Θήβα-Λιβαδειά-Άμφισσα  , διαμήκης Εύβοιας ;
Πόσο προχώρησαν  τα έργα για τη διαχείριση των απορριμμάτων; Το Πε.Σ.Δ.Α της Περιφέρειας  με βάση τον Νόμο αλλά και ουσιαστικά, χρειάζεται  επικαιροποίηση από το Π.Σ. ,τα δεδομένα αλλάζουν (μέχρι το 2020 μόνο το 25% των απορριμμάτων πρέπει να θάβονται) τη στιγμή που εμείς έχουμε ακόμη ανεξέλεγκτους χώρους διάθεσης.
Πως αντιμετωπίζεται η συνεχιζόμενη υποβάθμιση του  περιβάλλοντος  από την ετεροβαρή  και μη σωστά σχεδιασμένη ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και της μη αποκατάστασης των τοπίων   από τις των εξορύξεις;
Πόσο εντάθηκε στη καθημερινή οικιακή χρήση το πολυδιαφημισμένο έργο του φυσικού αερίου εκτός από την εξυπηρέτηση του  Μυτιληναίου;
Ο κατάλογος  μπορεί να μακρύνει...  

Κλείνοντας θα ήθελα να επισημάνω ότι η αιρετή ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ    παρότι βρίσκεται στην αρχή ,αν δεν αναπτυχθεί , κινδυνεύει να συμπαρασυρθεί από την γενικότερη απαξίωση του πολιτικού συστήματος και την πρωτοφανή οικονομική κρίση, απεμπολώντας τον Αυτοδιοικητικό της χαρακτήρα  που είναι και η ζωογόνος της δύναμη.
Να αντισταθεί σε προσπάθειες να εξομοιωθεί με το κράτος και πολύ περισσότερο να μετατραπεί σε Διοίκηση και μακρύ χέρι του κράτους, ενισχύοντας την αυτοτέλεια της.
Η δράση της πρέπει να στοχεύει, ιδιαιτέρα σήμερα, στην  υπεράσπιση  του Δημοσίου χώρου, του Δημοσίου συμφέροντος και  την ανάδειξη του κοινωνικού της  προσώπου με κάθε τρόπο  παραμένοντας κοντά στον πολίτη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου