H Προοδευτική πρόταση για την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας

Η Προοδευτική πρόταση για την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας

Τρίτη 25 Μαρτίου 2014

Ομιλία Δημήτρη Κατσούλη στην εκδήλωση ανακήρυξης αντιπεριφερειαρχών Στερεάς Ελλάδας 24 Μαρτίου 2014





ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΣΤΕΡΕΑΣ



ΟΜΙΛΙΑ
 ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΑΤΣΟΥΛΗ
ΥΠΟΨΗΦΙΟΥ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ Π.Ε. ΕΥΒΟΙΑΣ

Αγαπητές Φίλες, Αγαπητοί Φίλοι
Η συμμετοχή μου στην περιφερειακή παράταξη των ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΣΤΕΡΕΑΣ είναι αποτέλεσμα σοβαρού προβληματισμού που κατέληξε σε Απόφαση πολιτικής ευθύνης.
Οι ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΣΤΕΡΕΑΣ φέρνουν το καινούργιο στην «πολιτική κοινωνία» της Περιφέρειας. Προοδευτική πολιτική αντίληψη, αποδεδειγμένη γνώση, εμπειρία βγαλμένη μέσα από τους αγώνες στην κοινωνία των πολιτών, εμπειρία βγαλμένη από την επιστημονική, επαγγελματική και οικονομική δραστηριότητα, μέσα από την καθημερινή αγωνία του κόσμου της εργασίας και της παραγωγής. Στον κόσμο αυτό απευθυνόμαστε, την δική του συμμετοχή επιδιώκουμε, τον δικό του αγώνα μεταφέρουμε και συνθέτουμε σε μία πρόταση σύγχρονης προοδευτικής περιφερειακής διακυβέρνησης.
Γνωρίζουμε την θεσμική και διαχειριστική κατάσταση στην οποία περιήλθε σήμερα η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας κυρίως λόγω των λανθασμένων αντιαναπτυξιακών και αντιαυτοδιοικητικών πολιτικών που ασκήθηκαν από το κεντρικό κράτος στο πλαίσιο της βίαιης δημοσιονομικής προσαρμογής καθώς και λόγω της ψευδεπίγραφης θέσης της στην κατηγοριοποίηση των Περιφερειών και  λόγω επίσης ενός μοντέλου διακυβέρνησης που πρέπει να αλλάξει. Έχουμε απόλυτη επίγνωση του δυσμενών για την Περιφέρεια προβλέψεων της επόμενης προγραμματικής περιόδου γιαυτό είμαστε αποφασισμένοι να διαχειριστούμε με σύνεση και φειδώ τα λίγα, να αξιοποιήσουμε τις προτεραιότητες που συνάδουν με τις ανάγκες της Περιφέρειας και να αναζητήσουμε, με επιμονή, σχέδιο και ανοικτούς ορίζοντες, νέους πρόσθετους πόρους. Σχέδιο, Διεκδίκηση, Ανοικτοί Ορίζοντες. Αυτό είναι το τρίπτυχο στο οποίο τροχιοδρομείται η πρότασή μας.
Κατανοούμε τις προσπάθειες και αναγνωρίζουμε όσα θετικά κατόρθωσε η απερχόμενη Περιφερειακή Αρχή. Δεν είμαστε εδώ για να απορρίψουμε αλλά για να διορθώσουμε λάθη και παραλήψεις και κυρίως να προτείνουμε ένα διαφορετικό, σύγχρονο, συμμετοχικό και προοδευτικό μοντέλο περιφερειακής διακυβέρνησης. Να πάμε Αλλιώς. Η πρότασή μας για την προοδευτική περιφερειακή διακυβέρνηση με καθαρό και τεκμηριωμένο προγραμματικό λόγο, είμαστε αποφασισμένοι, να γίνει αντικείμενο συζήτησης και προβληματισμού σε όλες τις τοπικές κοινωνίες της Περιφέρειας.

Όλα αυτά αφορούν ειδικότερα και την Εύβοια.
Η Εύβοια και η Σκύρος είναι αναπόσπαστο μέρος της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, μετέχει, οφείλει να μετέχει, στην περιφερειακή συλλογικότητα χωρίς απομονωτισμούς και μοναχικούς περιπάτους. Αυτό δεν σημαίνει ότι τόσο η Εύβοια όσο και κάθε άλλη περιφερειακή ενότητα δεν αξιοποιεί και δεν συνεισφέρει με τις ιδιαίτερες αναπτυξιακές δυνατότητες και προτεραιότητες που γεννά ο γεωκοινωνικός της χώρος. Αυτές οι ιδιαιτερότητες είναι ο πλούτος της περιφερειακής συλλογικότητας.

Η Εύβοια, στην δίνη της οικονομικής κρίσης, βλέπει τις τελευταίες μεγάλες παραγωγικές μονάδες να κλείνουν και την ανεργία να φτωχοποιεί χιλιάδες νοικοκυριά. Η κοινωνία απειλείται από την φτώχια και την ανεργία και αναζητά δρόμο διεξόδου. Η Περιφέρεια είναι ο θεσμός που κατεξοχήν πρέπει να δράσει για να δώσει σχέδιο ανάκαμψης, να αντιστρέψει την κίνηση στην κατηφόρα. Αξιοποιώντας όλα τα εργαλεία, θεσμικά, οργανωτικά, διεκδικητικά. Αυτόν τον αγώνα είμαστε έτοιμοι να δώσουμε και αυτός καθορίζει τον προγραμματικό μας προσανατολισμό. Όχι με τις συνήθεις υποσχέσεις που καταλήγουν «πουκάμισο αδειανό». Με σχέδιο, αξιοποιώντας όλες τις ευκαιρίες που έρχονται μπροστά μας, την νέα προγραμματική περίοδο, με την κατεύθυνση των λιγοστών –όντως-  πόρων προς την αναπτυξιακή διαδικασία σε όλους τους τομείς αλλά κυρίως στον πρωτογενή, την μεταποίηση και τις υπηρεσίες, με κριτήριο το κτίσιμο στέρεων θέσεων απασχόλησης, αξιοποιώντας όλα τα πλεονεκτήματα της Εύβοιας και κυρίως καθιστώντας την Εύβοια ενεργό εταίρο της περιφερειακής συλλογικότητας της Στερεάς. Με συνεργασία, συμπληρωματικότητα και αλληλεγγύη. Το πρόγραμμά μας θα συμπυκνώσει τις γενικές κατευθύνσεις ενός νέου αναπτυξιακού σχεδίου για την Εύβοια στο πλαίσιο μίας εναλλακτικής πρότασης για την Ανάπτυξη όλης της Περιφέρειας.

Είναι γνωστό σε όλους ότι η Εύβοια υστερεί σε υποδομές κυρίως στις μεταφορές. Αυτή είναι μία πραγματικότητα που κανείς δεν πρέπει να αγνοεί. Εμείς την βιώνουμε καθημερινά. Κάποιοι άλλοι την ανακαλύπτουν προεκλογικά όταν τα πολυτελή τους  τζιπ δεν χωράνε στο κεντρικό οδικό μας δίκτυο. Υπάρχουν ανοικτά θέματα, έργα λίγο πριν το ξεκίνημα χωρίς χρηματοδότηση, μελέτες που εκπονούνται για δεκαετίες ενώ τώρα  οι ευρωπαϊκοί και οι εθνικοί πόροι έχουν γίνει πλέον δυσεύρετοι. Έχουμε απόλυτη επίγνωση της πραγματικότητας. Η διεκδίκηση της χρηματοδότησης και κυρίως της εκτέλεσης των οδικών αξόνων της Εύβοιας συνεχίζεται αναπροσαρμοζόμενη στις πραγματικές συνθήκες με ρεαλισμό και χωρίς περιορισμούς. Σύντομα θα μιλήσουμε αναλυτικότερα γιαυτά. Όπως για την αναγκαιότητα αλλά και τις κατευθύνσεις του νέου παραγωγικού μοντέλου, για τον χωροταξικό σχεδιασμό, τον τουρισμό, για τις θαλάσσιες μεταφορές, για την οργάνωση και τον πολυσχιδή ρόλο της μητροπολιτικής περιοχής της Χαλκίδας, για τα ενεργειακά ζητήματα. Για τη Σκύρο που φέρνει την Περιφέρεια στην καρδιά του Αιγαίου σε έναν γεωαναπτυξιακό χώρο που μπορεί να γίνει γέφυρα. Εμείς εξάλλου στην Εύβοια βασιζόμαστε πολύ στις γέφυρες, τόσο ώστε ξεχάσαμε την νησιωτικότητα κυρίως της Ανατολικής Ακτής που είναι ένα ιδιαίτερο αναξιοποίητο μέτωπο ανάπτυξης για όλη την Περιφέρεια.

Αυτή δεν είναι ίσως η στιγμή για πολλά λόγια. Τις μέρες που ακολουθούν, στον ανοικτό και επίμονο διάλογο με τους πολίτες θα έχουμε την ευκαιρία να περιγράψουμε και να αναλύσουμε τις προγραμματικές μας κατευθύνσεις καθώς και να ακούσουμε τις αγωνίες και τις προτάσεις των πολιτών.
 Ευχαριστώ τον Κώστα Χαϊνά και τους Ενεργούς Πολίτες Στερεάς για την πρόσκληση να συμμετάσχω και να δώσουμε μαζί τον αγώνα για την προοδευτική διακυβέρνηση της Περιφέρειας. Μαζί με τους συνεργάτες που στελεχώνουν την Παράταξη ξεκινάμε έναν ωραίο πολιτικό αγώνα με συγκεκριμένη στόχευση την νίκη. Δεν είναι απλός αγώνας συμμετοχής, είναι αγώνας που επιδιώκει την νίκη. Αυτό είναι το μήνυμα για τους πολίτες της Εύβοιας, αυτό είναι το μήνυμα για τους πολίτες της Στερεάς. Οι ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΣΤΕΡΕΑΣ είναι βέβαιο ότι θα είναι πρωταγωνιστές των εκλογών του Μάη. Αυτό θέλουμε, αυτό πρέπει να γίνει και θα κάνουμε τα αδύνατα δυνατά για να  γίνει.

1 σχόλιο:

  1. Απο τα βάθη της καρδιάς μου, εύχομαι έναν πραγματικά ωραίο και νικηφόρο προεκλογικό κα μετεκλογικό πολιτικό αγώνα. Καλή επιτυχία Δημήτρη μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή