H Προοδευτική πρόταση για την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας

Η Προοδευτική πρόταση για την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας

Πέμπτη 17 Απριλίου 2014

Είναι ο αριστερός λαϊκισμός προοδευτική πρόταση ;


Όχι βέβαια. Ποτέ στην ιστορία η λαϊκίστικη αριστερά δεν έπαιξε προοδευτικό ρόλο στην κοινωνική εξέλιξη. Σε όλες τις μορφές της και τις εκφάνσεις της ο αριστερός λαϊκισμός, δεν αποτέλεσε προοδευτική επιλογή και όπου εκφράστηκε μόνο αρνητικά αποτελέσματα είχε για την κοινωνική πρόοδο κα τους εργαζόμενους που υποτίθεται ότι υποστηρίζει.

Τον αριστερό λαϊκισμό τον συναντάμε παντού. Στα Πανεπιστήμια με τις συνεχείς και άσκοπες καταλήψεις που αποφασίζουν κάποιες δυναμικές μειοψηφίες, ερήμην της συντριπτικής πλειοψηφίας των φοιτητών. Στο εργατικό κίνημα που κάθε λίγο και λιγάκι κάποιες κρατικοδίαιτες και γραφειοκρατικές μειοψηφίες, κηρύσσουν πανελλαδικές απεργίες, λες και είναι σχολικές εκδρομές, ερήμην της συντριπτικής πλειοψηφίας των εργαζομένων, οι οποίοι βέβαια έχουν γυρίσει την πλάτη τους στις συντεχνίες αυτές και δεν γράφονται ούτε καν στα σωματεία. Δεν είναι τυχαίο ότι η Ελλάδα κατέχει το παγκόσμιο ρεκόρ των γενικών απεργιών στον κόσμο, με συμμετοχή όμως της τάξης του 10%-20% των εργαζομένων και αν δεν ήταν τα συνδικάτα του δημόσιου τομέα και του ευρύτερου δημόσιου τομέα, μάλλον δεν θα υπήρχε  απεργός για καταμέτρηση από τον ιδιωτικό τομέα.

Τον συναντάμε ασφαλώς και στις περιφερειακές και τοπικές αυτοδιοικητικές εκλογές. Που θέλουν να τις μετατρέψουν –λένε- σε δημοψήφισμα. Ή εμείς ή αυτοί –λένε- Τι διχαστικά διλήμματα θεέ μου! Δηλαδή η κοινωνία θα πρέπει να χωριστεί στα δύο και η μισή να τα βάλει με τους άλλους μισούς ; Τι ακριβώς εννοούν με το σύνθημα αυτό ; Και η αυτοδιοίκηση τι γίνεται ; Ά σήμερα δεν μπαίνει τέτοιο θέμα. Το πρόβλημα –λένε- είναι τι θα κάνουμε με την κεντρική εξουσία. Και τι έγιναν οι διακηρύξεις της αριστεράς –κάθε έκφανσης- για αυτοτελή αυτοδιοίκηση, για ανεξάρτητη και ακηδεμόνευτη αυτοδιοίκηση; Για μια αυτοδιοίκηση της κοινωνίας των πολιτών; Για μια αυτοδιοίκηση όπου μπορούν να συναντηθούν πολίτες διαφορετικών πολιτικών πεποιθήσεων; Τι έγιναν όλες αυτές οι δεσμεύσεις; Τις απεμπολούμε στο όνομα της κομματικής σκοπιμότητας ;

Ο αριστερός λαϊκισμός έφτασε στο σημείο να ανακηρύσσει τους υποψήφιους περιφερειακούς συμβούλους ο αρχηγός του κόμματος. Πότε η αριστερά – κάθε έκφανσης επιμένω- διόριζε τον υποψήφιο Περιφερειάρχη, ακόμη και όταν αυτός δεν ήθελε ; Πότε αγνοούσε τις δικές του αυτοδιοικητικές δυνάμεις, για να διορίσει έναν βουλευτή επειδή είναι πιο αναγνωρίσιμος ; Και ο οποίος βέβαια δεν παραιτείται από βουλευτής. Κορόιδο είναι. Ας πέφτει ο κρατικός μισθός του βουλευτή και εγώ θα κάνω, όπως κάνω προεκλογική εκστρατεία.

Εντάξει και τα προβλήματα της αυτοδιοίκησης μπορούν να περιμένουν-λένε-. Τώρα προέχει το κεντρικό δίλημμα της εξουσίας. Έ, τότε ρε παιδιά να καταργήσουμε τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Τα κόμματα να καθορίζουν τους δημάρχους, τους περιφερειάρχες, τους προέδρους κ.λ.π. ανάλογα με τα ποσοστά τους. Τι να τις κάνουμε τις αυτοδιοικητικές εκλογές με τη λογική σας αυτή; Μπορείτε να σκεφτείτε που θα οδηγηθούμε εάν επικρατήσει αυτή η αντίληψη που λέει ότι το κόμμα καθορίζει τα πάντα ; Τι νοοτροπία καλλιεργεί ; Τι ανθρώπους προετοιμάζει και ποιο μέλλον προδιαγράφει;

Όχι, πρέπει να πούμε όχι, στον λαϊκισμό δεξιό και αριστερό. Τα μεγάλα λόγια, οι συνεχείς καταγγελίες, η έλλειψη ρεαλιστικών προτάσεων, η αναβολή των λύσεων στα προβλήματα σε ένα αδιόρατο μέλλον, όπου κάποια Κυβέρνηση της αριστεράς, θα μας τα λύσει όλα, (με κάποιο μαγικό ραβδάκι;) είναι βαθειά λαθεμένη και επικίνδυνη. Καμιά λύση στα προβλήματα δεν έρχεται χωρίς συμμέτοχη την κοινωνία των πολιτών. Καμιά λύση στα προβλήματα της κοινωνίας δεν εκπορεύεται και δεν δίνεται από το “κόμμα”, το όποιο “κόμμα”. Τα κόμματα έχουν θεσμικό ρόλο στα πλαίσια της Δημοκρατίας. Και στις εθνικές και ευρωπαϊκές εκλογές οι πολίτες θα επιλέξουν το κόμμα που εμπιστεύονται περισσότερο για το καλό της χώρας. Στις αυτοδιοικητικές εκλογές δεν ψηφίζουμε κόμμα. Ψηφίζουμε, άφθαρτα, άξια δημοκρατικά, προοδευτικά πρόσωπα, συμπολίτες μας που δεν μας ενδιαφέρει η κομματική τους επίδοση, αλλά οι θέσεις τους για τις τοπικές κοινωνίες και για τα προβλήματα.

Ναι, έχουμε μια τέτοια επιλογή στην ΣΤΕΡΕΑ. Είναι το ψηφοδέλτιο των ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΣΤΕΡΕΑΣ, με υποψήφιο περιφερειάρχη τον Κώστα Χαϊνά. Απέναντι στον συντηρητισμό και τον αριστερό λαϊκισμό. Με ρεαλιστικές προτάσεις, με καθαρό και ψύχραιμο λόγο, με γνώση και εμπειρία, όλοι μαζί μπορούμε να κάνουμε το ψηφοδέλτιο αυτό, την προοδευτική πρόταση για την Περιφέρεια.

Χαλκίδα 17-4-2014


Κώστας Δ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου