H Προοδευτική πρόταση για την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας

Η Προοδευτική πρόταση για την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας

Κυριακή 4 Μαΐου 2014

ΟΙ ΠΟΛΕΙΣ ΜΑΣ


Άρθρο της Τζίνας Χροναίου
Υποψ. Περιφερειακής Συμβούλου Εύβοιας
με τους ΕΝΕΡΓΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΣΤΕΡΕΑΣ
2014: οι πόλεις μας πονάνε, πεθαίνουν στη φτώχεια, και αυτοκτονούν από απόγνωση, και κρυώνουν χωρίς στέγη, όπως οι κάτοικοί τους. Είναι  πόλεις πραγματικές, όχι τρισδιάστατες αποτυπώσεις. Και είναι πόλεις που σκοτεινιάζουν. Όπως τα σπίτια χωρίς ρεύμα. Όπως οι παρατημένοι δημόσιοι χώροι, οι εγκαταλειμμένες παιδικές χαρές, οι διαλυμένες δημόσιες υπηρεσίες με τους απολυμένους εργαζόμενους. Πόλεις, με άνδρες, γυναίκες και παιδιά, με γειτονιές, καταδικασμένους σε μια θηλιά .
Έχουν κι αυτές οι πόλεις τις χαρές τους. Έχουν δικαίωμα στο παιχνίδι των άτακτων μαθητών, στη συνάντηση, στο δρόμο, στην αλληλεγγύη, στην ανεκτικότητα, στην απόφαση να μη το βάλεις κάτω. Στη γιορτή και την περιπλάνηση. Στον αγώνα, τη σφιγμένη γροθιά. Στις πλατείες, στη μουσική, στην ποίηση, στη φιλία και τον έρωτα.
«Το δικαίωμα στην πόλη εκδηλώνεται ως υπέρτατη μορφή των δικαιωμάτων: δικαίωμα στην ελευθερία, στην εξατομίκευση μέσα στην κοινωνικοποίηση, στην κατοικία και το κατοικείν. Το δικαίωμα στο έργο (στη συμμετοχική δραστηριότητα) και το δικαίωμα στην προσοικείωση  (εντελώς διαφορετικό από το δικαίωμα στην ιδιοκτησία)   (Ανρί Λεφέβρ, «Δικαίωμα στην Πόλη»)
Δεν ήξεραν τίποτα από αυτό το δικαίωμα οι προηγούμενοι διοικούντες  που διοικούν τις πόλεις μας; Όχι βέβαια!
Μπορούμε να βρούμε  χαρές, μέσα στην καταχνιά. Στο παιχνίδι των άτακτων μαθητών, στη συνάντηση, στο δρόμο, στην αλληλεγγύη, στην ανεκτικότητα, στην απόφαση να μη το βάλεις κάτω.
 Διεκδικούμε το δικαίωμά μας στις πόλεις μας «Το δικαίωμα στην πόλη δεν μπορεί να νοηθεί ως απλό δικαίωμα επίσκεψης ή επιστροφής στις παραδοσιακές πόλεις. Δεν μπορεί να διατυπωθεί, παρά μόνο ως δικαίωμα στην αστική ζωή, μετασχηματισμένη, ανανεωμένη». (Ανρί Λεφέβρ, «Δικαίωμα στην Πόλη»)
Δεσμευόμαστε  να αλλάξουμε την εικόνα της εγκατάλειψης των πόλεων μας με κάθε μέσο.
Ονειρευόμαστε τις πόλεις μας καθαρές, φωτισμένες, χωρίς σκουπίδια, χωρίς άστεγους, με παιδικές χαρές που να μην σκοτώνουν τα παιδιά μας!! ΕΜΠΙΣΤΕΥΤΕΙΤΕ ΜΑΣ!!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου